• Copiapoa cinerea, Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc

Chladný začátek – veselý konec

První cyklovýlet v roce 2014 nezačal příliš optimisticky.

 

Na srazu jsme se sešli jen dva cyklisté a jeden automobilista. To sice na cyklovýlet není mnoho, ale věřili jsme, že se nás časem sjede víc. Nakonec se tak i stalo, ale nepředbíhejme.

Ve velmi chladném ránu jsme vyrazili směr České Kopisty, kde nás čekal ve své sbírce Jindřich Beran. Cesta probíhala hladce. Vzhledem k nízké teplotě (v 8.00 bylo jen +4°C) jsme se moc nezastavovali a raději šlapali. Za necelou hodinu jsme dorazili na místo. O něco dříve než my tam ale dorazil další cyklista-kaktusář z Litoměřic. Po dalších pár minutách přijeli ještě dva kamarádi na kole a jeden autem. Kdyby to byla schůze, tak jsme už skoro byli usnášeníschopní.

To ale ještě nebylo vše. Na cestě byl další cyklista - Mirek Vanický, který nás dojel až cestou zpátky, u přívozu v Nučničkách. Takže mu předávám slovo a dále můžete sledovat výlet jeho očima.

 

 

 

Letošní první cyklovýlet pro mě začal v obci Nučničky, kde jsem v hospůdce u místního přívozu vyčkával na příjezd sukulentních přátel. Zanedlouho vidím, jak se blíží veselá parta a jeden z nich (Honza M.) ukazuje směrem k výčepu a už z dálky volá: „Mirku, ať už to roztáčí!“. Zde jsme se společně občerstvili a popřemýšleli proč Honza Boháček a spokojený důchodce Pepa čekají na druhé straně řeky a zda nenadávají proč jsou na opačné straně přívozu. I přes naše ukazování Labe nepřeplavali. Náš kamarád Vašek Marek zde nabral juniora Tomáška (junior zatím není členem spolku) a vyrazili jsme přívozem přes řeku. Protože na lodi vyprahne, vydali jsme se hned do dalšího bistra U Trumpetky, které se nachází nedaleko u obce Lounky. Zde jsme poobědvali a uhasili žízeň.

Další cíl cesty byla dle plánu - druhá zastávka – sbírka Honzy Boháčka.  Vydali jsme se tedy do Hoštky, kde již na nás čekali automotorizovaní členové Pepa a pán domu Honza Boháček. Ten nás provedl celou svou zahradou. Viděli jsme tak nejen skleníky a pichláče v nich, ale také sbírku netřesků v úhledně vyrovnaných miskách. Dovolil nám také, abychom mu některé rostlinky „zazálohovali“ v našich sbírkách. Po probrání nejen kaktusových témat nad připraveným občerstvením jsme se postupně rozjeli domů. Ač bylo tento den trochu studeno, nezmokli jsme a výlet se opět vydařil. Dík  za pohostinnost patří oběma hostitelům – Jindřichovi B. a Honzovi B.

Mirek Vanický

úvod HonzaM

 

Zveme Vás na příští cyklovýlet, který se koná v sobotu 26. července (nebo v neděli 27. července).

Naštívíme jednu ze sbírek Honzy Gratias nebo Gusty Brejníka (podle toho kdo na nás bude mít čas a chuť), dále sbírku Honzy M. a Míšy R. a Lukáše P.

Náročnost trasy bude dle mezinárodních standardů „Cardiac trip“ (česky – výlet i pro kardiaky). Pojedeme téměř stále po rovině. Roudnice nad Labem (Krabčice) - Horní Počaply – Hořín – Roudnice nad Labem. Kvalitní cyklostezka s množstvím občerstvovacích míst.

 

O klubu

Roudnický klub pěstitelů kaktusů a sukulentů funguje nepřetržitě již od roku 1958. Za tuto dobu vyrostlo v našich řadách mnoho pěstitelů, kterým pod rukama vykvete snad vše a kteří ochotně předávají své cenné rady a zkušenosti dále. Svou vášeň pro veškerou sukulentní flóru probíráme na pravidelných schůzích, podnikáme zájezdy a navštěvujeme sbírky ostatních pěstielů. Každoročně pořádáme přehlídku nejzajímavějších výpěstků svých členů ve skleníku zámecké zahrady v Libochovicích.

Barvy ve skleníku (JBo)

Astr_asterias_f_nudum_-4.jpg