• Copiapoa cinerea, Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc

Náš čtyřicátník

 

 

 

Klub pěstitelů kaktusů a sukulentů Roudnice nad Labem (KPKS) si před měsícem přidal do své bohaté historie další raritu, s níž se nemůže pochlubit žádný z ostatních klubů a spolků sdružených v SČSPKS.  Ano, divme se, protože máme nejdéle (trvale a nepřetržitě) sloužícího předsedu klubu (spolku) v rámci ČR a SR. Jak je to možné?

V pondělí 6. května 1974  byl na pravidelné členské schůzi zvolen do čela výboru přítel

Jindřich BERAN (*13. 7. 1940),  jehož sbírka se nachází na adrese České Kopisty 88,

411 55 Terezín.

Funkci předsedy vykonává dodnes a zbývající členové KPKS nevidí sebemenší důvod, proč by neměl pokračovat i v dalších letech. A jaké jsou důvody, aby pokračoval? Posuďte sami:

 

1.      Jindra má jednu z největších sbírek kaktusů v rámci KPKS, a to i po povodních v letech 2002, 2006 a 2013, které vždy podstatnou část jeho rostlin zničily. Jiní by na jeho místě v kaktusaření nepokračovali, resp. nezačínali znovu.

 

2.      Jindra zná (v rámci klubu) kaktusy nejlépe. Závidíme mu jeho fotografickou paměť specializovanou na detaily v otrnění, barvě květů aj., prostě je to živý atlas kaktusů a množství jiných exotických rostlin.

 

3.      Jindra se obětavě stará o vedení členských schůzí, je s ním sranda a na schůzkách prakticky nechybí.

     Jeho účast na členských schůzkách za těch 40 let předsednictví je 99,9 %. 

 

 Čtyřicet let v nejvyšší funkci setrvávají královny, diktátoři a náčelníci kmenů někde hluboko v pralesích. A většinou se funkce drží zuby-nehty i proti vůli svých voličů nebo poddaných.

To vše v našem klubu neplatí. My jsme rádi, že máme takového předsedu, a jako zachovalou kytku trvalku ho kdykoliv rádi zalejeme.

 

Milý Jindřichu,

moc ti děkujeme, že jsi to s námi tak dlouho vydržel a přejeme si, aby se to co nejdéle nezměnilo!

Hodně zdraví a radosti ze společné záliby ti přejí

 

všichni členové KPKS Roudnice nad Labem.

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

O klubu

Roudnický klub pěstitelů kaktusů a sukulentů funguje nepřetržitě již od roku 1958. Za tuto dobu vyrostlo v našich řadách mnoho pěstitelů, kterým pod rukama vykvete snad vše a kteří ochotně předávají své cenné rady a zkušenosti dále. Svou vášeň pro veškerou sukulentní flóru probíráme na pravidelných schůzích, podnikáme zájezdy a navštěvujeme sbírky ostatních pěstielů. Každoročně pořádáme přehlídku nejzajímavějších výpěstků svých členů ve skleníku zámecké zahrady v Libochovicích.

Barvy ve skleníku (JBo)

Scr_torotorensis_-Kohres_-2.jpg