• Copiapoa cinerea, Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc
  • Chile 2008, Ing. Pavel Franc

Cyklovýlet 15.-16.8. 2015

 

 

Zpráva z cyklovýletu kouzelným Polabím

 

Cyklovýlet pořádal Klub přátel kaktusů a sukulentů v Roudnici nad Labem ve dnech 15. a 16. srpna 2015 a to výjimečně jako dvoudenní. Sraz po změně ubytování byl v Horních Počaplech u př. Honzy Műllera. Ze Žatce dojíždíme první s půlhodinovým náskokem. Ranní shon před vyjetím. Ubytování a rozdělení do aut a kdo pojede na kole.

 

Dorazili kaktusáři ze Žatce, př.Miroslav Kaloš, Josef Huml, Drahomír Pop, Václav Holý, Vít a Jiří Vondráčkovi, z Plzně Luboš Kanca, Jana Černá, Petr Kuták, z Ústi nad Labem Petr Bašus, no a samozřejmě domácí Honza Műller, Martin Lžičař, Josef Jelínek a Zuzana Urbanová.

 

Po deváté hodině vyrážíme směr Lužec n/Vltavou. Je to proti proudu Labe, ale po cyklostezce po rovině a docela svižně okolo 20 km/h. Po pár kilometrech už někteří dostávají žízeň a otvírají restauraci ve Vliněvsi (o půl hodiny před otvíračkou). Pod Mělníkem zastavujeme u posekaného pole s obilím, sjíždíme do strniště k pohanskému dubu. Po zásahu bleskem má ulomenou větev. O kousek dál má Petr defekt, mění duši a je vidět, že to nedělá poprvé. Popojedeme k historické památce – Zdymadla Hořín. Jsou jediné, kde se nad vraty jede po mostě.

 

Pokračujeme dále proti proudu Vltavy.  Honza Műller píchnul, po 3. dofoukávání se nakonec  rozhoduje, že to dojde. Už docela praží slunce, vracím se a zadní kolo zalepíme. Ostatní zatím dojeli do Lužce k př.Tomkovi. Krásně upravená zahrada, rybníček, pergola a skleník. Autokaktusáři už sedí pod pergolou a prohlížejí pohledy. Dostáváme občerstvení, podepisujeme kroniku, děláme společnou fotku. Přidává se k nám Petr Hoffmann z Rakovníka. Rozloučíme se a popojedeme asi 200 m do restaurace na oběd. Sedíme venku pod pergolou.

 

Po obědě nás čeká cesta do Krabčic k př. Brejníkovi. Dnes první táhlý kopec. Objíždíme kopec mírnějším stoupáním. Někteří to vyjeli, někteří vytlačili, žádný spěch, skleník tam určitě zůstane.

 

Všichni, co dorazili, tak se jdou napít chlazené vody. Prohlížíme skleník, sloupové kaktusy zasazené na zemi ve velkotruhlíku.

 

Po každém stoupání musí přijít sjezd z kopce. Z Krabčic sjíždíme do Horních Počapel k př. Műllerovi. Honza pěstuje kaktusy trochu jinak než ostatní. Venkovní skalka, celoročně bez zakrytí, skleníkový záhon s celoroční výsadbou kaktusů a pak další dva skleníky s kaktusy v květináčích.

 

Je to velký  propagátor volné kultury. Prý pěstujeme kaktusy jako bonsaje. Poseděli jsme pod pergolou,vypili obsah ledničky a přemístili se na večeři do restaurace. Probíraly se kaktusy, popíjelo pivo.

 

Na ubytovně bylo strašné horko. Celou noc otevřené okno. Jdu si koupit snídani a pak k Honzovi na kafe. Začalo krápat. Odjíždíme na kolech na železniční zastávku, jedeme vlakem do Bohušovic nad Ohří. Venku prší, po projetí Terezína přestalo pršet. Jedeme k př. Beranovi do Českých Kopist. Popíjíme a ochutnáváme různě barevná rajčata, prohlížíme skleníky. Přidává se k nám př.Beran ml. se synem a Milan Jackov.  Jedeme na přívoz v Nučničkách. Občerstvujeme se a přes přívoz jedeme do občerstvení u Trumpetky na břehu Labe v Lounkách. Obědváme, ti nejvíce přehřátí skáčou do Labe a dělají akvabely. Přejíždíme do Hošťky k př. Janu Boháčkovi. Autaři sedí pod přístřeškem ve stínu. My cyklisti se schlazujeme v sudu s vodou. Děti dostávají zmrzlinu, my chlebíčky. Zaujala mě podparapetová množírna odnoží. Po odpočinku se vydáváme do cíle naší cesty. Dnes první kopec.  Půlka cyklistů tlačí, někteří z nás vyšlápnou až nahoru, sjezd do Štětí. Přejezd přes most, kde je uprostřed železniční trať. Na záda se mi tlačil autobus, ale opravdu se vedle mě nevešel. V další vesnici se loučíme s Petrem Hoffmannem, jde na vlak. Po pár kilometrech vjíždíme na poslední kus cyklostezky, jsme pozváni na poslední občerstvení. Z dálky je slyšet bouřka. Začíná pokapávat. K autu je to jen kousek. Rychlé rozloučení, zabalení bagáže, přidělání kol na nosiče a do aut. Odjíždíme. Na konci Horních Počapel vjíždíme do vodní zdi. Stěrače nestíhají. Po dvou měsících začalo pršet.

 

Děkuji všem organizátorům a hostitelům za přijetí, občerstvení, a to, že nás nenechali uschnout. Všem účastníkům za dobrou náladu a nadšení v obrovském horku. Teď se nám naše kytičky zalily.

 

Ahoj na dalších akcích, přátelé.

 Jiří Vondráček

 člen KK Plzeň a kaktusářů Žatecka

 

autoři fotografií:

 Jan Boháček

 Petr Kuták

 Jiří Vondráček

 

O klubu

Roudnický klub pěstitelů kaktusů a sukulentů funguje nepřetržitě již od roku 1958. Za tuto dobu vyrostlo v našich řadách mnoho pěstitelů, kterým pod rukama vykvete snad vše a kteří ochotně předávají své cenné rady a zkušenosti dále. Svou vášeň pro veškerou sukulentní flóru probíráme na pravidelných schůzích, podnikáme zájezdy a navštěvujeme sbírky ostatních pěstielů. Každoročně pořádáme přehlídku nejzajímavějších výpěstků svých členů ve skleníku zámecké zahrady v Libochovicích.

Barvy ve skleníku (JBo)

Cor_bummama.jpg